Wisła. Lubisz słodycze? Możesz zostać jurorem konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki

i

Autor: Pixabay

Wisła. Lubisz słodycze? Możesz zostać jurorem konkursu na Najlepsze Beskidzkie Krepliki

2023-02-08 11:52

Czy można wymarzyć sobie lepszą pracę niż degustowanie słodkości? Zwłaszcza, gdy ma ono odbywać się w tłusty czwartek, a zadaniem zatrudnionego będzie smakowanie i wybór najpyszniejszych krepli . Wiślańskie Centru Kultury ogłasza konkurs, którego stawką jest włączenie do jury oceniającego Najlepsze Beskidzkie Krepliki.

Wiślańskie Centrum Kultury szuka fanów słodyczy

Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki odbędzie się 16 stycznia. Tradycyjne beskidzkie słodkości mogą wykonać zarówno osoby prywatne, jak i profesjonalne cukiernie. Wyboru najsmaczniejszego krepla dokona jury konkursowe. A jedno miejsce zajmie w nim zwycięzca konkursu ogłoszonego na Facebooku Wiślańskiego Centrum Kultury.

Idea konkursu jest bardzo prosta.Wystarczy, że  wejdziesz na facebookowy profil WCK, odnajdziesz wpis informujący o konkursie (został on opublikowany 7 lutego o 14:38), a następnie wysilisz nieco szare komórki i w kreatywny sposób wyjaśnisz, dlaczego to właśnie Ty powinieneś zasiąść w jury konkursu. Uwaga - oferta skierowana jest tylko do osób, które są w stanie zjeść spore ilości pączków!

Pamiętajcie jednak, że nie jest to praca łatwa. Trzeba spróbować wielu pączków... bardzo słodkich pączków, nie można poddać się po 4 i co najważniejsze trzeba wybrać tego jednego, najpyszniejszego, i zgodnego z recepturą. 

- czytamy w ogłoszeniu. Osoba, która zostanie wybrana na ostatniego członka jury co prawda nie otrzyma za to wynagrodzenia pieniężnego, jednak dla prawdziwego fana krepli możliwość ich nielimitowanego kosztowania jest nagrodą samą w sobie.

Komentarze konkursowe można pisać do 14 lutego, kiedy to zostanie wyłoniony zwycięzca. Właściwy post zamieszczamy również poniżej.

Czym są kreple po beskidzku?

Niezorientowanym wyjaśniamy. Kreple to rodzaj pączków, które wykonano zgodnie z tradycyjną recepturą. Są one smażone na smalcu, a do ciasta dodawany jest spirytus, co ma sprawić, by były mniej tłuste. Największa różnica między kreplikami po beskidzku, a znanymi w całym kraju pączkami wynika jednak z nadzienia.

Jak doskonale wiadomo, pączki mogą mieć przeróżne nadzienie, które ogranicza jedynie wyobraźnia cukierników. Inaczej ma się sytuacja z kreplikami, których środek, zgodnie z tradycją, wypełnia wyłącznie nadzienie śliwkowe. Wynika to z długiej beskidzkiej tradycji. W dawnych czasach to właśnie śliwki były najczęściej hodowanymi owocami w tutejszych sadach, nie dziwi więc, że stanowiły składniki wielu lokalnych dań i przysmaków.

Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Kreple rozpocznie się 16 lutego o godzinie 10:00 w pizzerii Belweder (ul. Wyzwolenia 48) w Wiśle.