Kreple po beskidzku - co to znaczy i czym różnią się od pączków?
Zanim przejdziemy do samego konkursu, odpowiedzmy sobie na fundamentalne pytanie- czym są kreple? Najprościej rzecz ujmując, jest to rodzaj pączka wykonany według tradycyjnej receptury. Są one smażone na smalcu, a do ciasta dodawany jest spirytus, co ma sprawić, by były mniej tłuste. Największa różnica między kreplikami po beskidzku a znanymi w całym kraju pączkami wynika jednak z nadzienia.
Jak doskonale wiadomo, pączki mogą mieć przeróżne nadzienie, które ogranicza jedynie wyobraźnia cukierników. Inaczej ma się sytuacja z kreplikami, których środek zgodnie z tradycją wypełnia wyłącznie nadzienie śliwkowe. Wynika to z długiej beskidzkiej tradycji. W dawnych czasach to właśnie śliwki były najczęściej hodowanymi owocami w tutejszych sadach, nie dziwi więc, że stanowiły składniki wielu lokalnych dań i przysmaków .
Najlepsze kreple po beskidzku zostaną wybrane w Wiśle
16 lutego, a więc w tłusty czwartek, odbędzie się organizowany przez Wiślańskie Centrum Kultury konkurs na "Najlepsze Beskidzkie Krepliki". Tegoroczne zmagania zostały podzielone na dwie kategorie:
- "domowe krepliki" - dedykowana dla osób prywatnych i amatorów
- "zawodowe "krepliki" - mogą w niej wystartować cukiernie i inne lokale gastronomiczne
Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przegotowanie kreplów zgodnie z podaną wcześniej tradycyjną recepturą -smakołyki powinny być smażone na smalcu, z dodatkiem spirytusu i powidłami śliwkowymi.
Degustacji krepli i rozstrzygnięcie konkursu odbędą się 16 lutego o godzinie 10:00 w pizzerii Belweder (ul. Wyzwolenia 48). Wszystkie osoby i firmy, które chcą wystartować w zmaganiach, są proszone o przygotowanie przynajmniej 5 kreplików. Zgłoszenia przyjmowane są do 14 lutego, a warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest wypełnienie karty zgłoszeniowej.
Na wszystkich uczestników zmagań przygotowano pamiątkowe dyplomy, a autorzy trzech najlepszych kreplików w obu kategoriach otrzymają nagrody rzeczowe. W zmaganiach mogą wziąć udział wszyscy mieszkańcy i firmy z tzw. terenu Beskidzkiej 5 tj. Brennej, Istebnej, Szczyrku, Ustronia i Wisły.
Wszystkie niezbędne formularze znajdziecie tutaj.
Tłusty czwartek 2023. Wielkie święto pączków i innych łakoci
Zgodnie z chrześcijańską tradycją, ulubione święto wszystkich smakoszy przypada zawsze na ostatni czwartek przed wielkim postem i na 52 dni przed Wielkanocą. Jak wiele obyczajów kultywowanych do dzisiaj, tłusty czwartek ma swoje korzenie w czasach pogańskich. W okresie poprzedzającym chrześcijaństwo był to symbol nadejścia wiosny. Dzień ten celebrowano organizując uczty, w trakcie których zajadano się tłustymi potrawami.
Zwyczaj ten został przejęty przez chrześcijaństwo i stał się częścią ostatków. Tłusty czwartek od wielu wieków obchodzony jest w Polsce, a zwyczaj jedzenia pączków narodził się prawdopodobnie w XVI wieku. W wielu regionach kraju powstały regionalne wersje tego przysmaku. Tak było między innymi w naszym województwie, gdzie w trakcie ostatków zajadano się kreplami po śląsku.