foodtracki na Bulwarach nad Sołą

i

Autor: Agata Chmielowska

Żarciobusy na Bulwarach nad Sołą. W Węgierskiej Górce odbył się pierwszy zjazd foodtracków z całej Polski [galeria, audio]

2020-08-09 17:03

Przez dwa dni w Węgierskiej Górce odbywał się zjazd foodtracków. Posiadacze takich jadłodajni na kółkach przyjechali w Beskidy z całej Polski. Wielbiciele " jedzenia na wynos" z ulokowanych na terenie błoni nad Sołą żarciobusów mogli skosztować między innymi: iamerykańskiej wołowiny na sto sposobów , pikantnego meksykańskiego chilli con carne i słodkich hiszpańskich churros. Nie zabarakło też półmetrowych zapiekanek czy belgiskich frytek.

Serwowano jedzenie teksańskich rangersów, były klasyczne burgery, skrzydełka na kilkanaście sposobów i węgierskie langosze. 

Ogromnym powodzeniem cieszyła się kuchnia meksykańska. Okazuje się, że górale lubią, chili con cane, burrito, tacos, empanadas. Żarciobus "eat on the sreat" serwujący taką kuchnię przyjechał z Warszawy. Jego szef, Jarosław Makuszewski przywiózł  meksykańską kuchnię do  Węgierskiej Górki po raz pierwszy.

Zabrakło kuchni ze Wschodu- mówi nieco rozczarowana turystka z Poznania. Szukałam gruzińskich pierożków, ale nie ma. W ogóle nikt nie reprezentuje  tu znakomitej kuchni ukraińskiej, ale również chińskiej czy wietnamiskiej.

 Może powodem jest  obecna sytuacja i dlatego większość foodtracków jednak ogranicza podróż po kraju? Reżim sanitarny mocno komplikuje obsługę, ale jest konieczny. Jedna osoba przy ladzie, zachowanie odległości, dezynfekcja.

Mimo tego mieszkańcy i turyści w Węgierskiej Górce cierpliwie czekali w kolejkach po ulubione potrawy. Liczą ,że pierwsza edycja zjazdu foodtarcków  przerodzi się w tej miejscowości w coroczną imprezę, na którą będą ściągać żarciobusy serwujące potrawy najbardziej egoztycznych kuchni świata.