W Cieszynie pojawiły się jadłodzielnie. Dzięki nim ma zmniejszyć się skala marnowania żywności

2022-12-20 14:01

W piątek 16 grudnia w Cieszynie pojawiły się pierwsze w historii jadłodzielnie, określane mianem "Cieszyńskich Lodówek". Są to specjalne instalacje, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy miasta - zarówno ci, którzy chcą oddać nadwyżek żywności, jak i osoby chcące przygotować z nich posiłek. Głównym celem jadłodzielni jest zmniejszenie marnowaniu żywności. Czas na otwarcie "Cieszyńskich Lodówek" wydaje się idealny, gdyż niedojedzone świąteczne dania często trafiają do kosza.

W Cieszynie pojawiły się jadłodzielnie. Dzięki nim ma zmniejszyć się marnowanie żywności

i

Autor: Gabriela Staszkiewicz Facebook/ Materiały prasowe

"Cieszyńskie Lodówki" mają sprawić, że do śmieci trafi mniej jedzenia

W Cieszynie stanęły dwie jadłodzielnie. Pierwsza z nich znajduje się na ul. Sejmowej 7, natomiast druga została otwarta przy Placu Wolności 3.

Celem jest zapobieganie marnowaniu jedzenia i dzielenie się nim. Każdy może z nich skorzystać, tak samo, jak każdy może podzielić się jedzeniem.

- informują władze miasta. Zasada działania jadłodzielni jest bardzo prosta: osoby, które nie zdążą spożyć produktów spożywczych mogą umieścić w nich jedzenie, skąd będą mogli je odebrać wszyscy chętni. Co ważna, inicjatywa nie obejmuje wyłącznie osób prywatnych: do "Cieszyńskich Lodówek" zapasy mogą dostarczać też sklepy i restauracje, w ten sposób unikając wyrzucania żywności z krótkim terminem spożycia.

Zgodnie ze swoimi założeniami, ideą jadłodzielni jest to, że mogą z nich korzystać wszyscy zainteresowani,  a nie tylko osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowe.j Należy pamiętać, że chodzi przede wszystkim o zmniejszenie poziomu marnowania żywności.

Foodsharing coraz popularniejsze w Beskidach

Jadłodzielnie są jednym z najważniejszych założeń Foodsharing'u, czyli ruchu propagującego dzielenia się żywnością. Idea ta jest coraz popularniejsza również w Beskidach - w samym Bielsku-Białej obecnie funkcjonuje już kilka tego typu obiektów, jadłodzielnie można spotkać również m.in. w Żywcu i Czechowicach-Dziedzicach. Cieszyn jest kolejnym miastem w regionie, które promuje ograniczenie wyrzucania żywności. A dane dotyczące tego zagadnienia w Polsce są alarmujące.

Według badań prowadzonego przez Banki Żywności Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności (PROM), rocznie  prawie 5 mln ton produktów spożywczych w Polsce trafia na śmietniki. Najwięcej żywności marnują konsumenci, którzy odpowiadają za 60% tego typu odpadów. Powstawanie jadłodzielni może znacząco obniżyć ten trend, a nadwyżki jedzenia, które w ciągu kilku dni wylądowałyby w koszu, mogą zostać spożyte zgodnie z terminem.